dissabte, 2 de novembre del 2013

Agafat directament de Vilaweb: EL RUC RAMPANT


El ruc rampant: el naixement d'una icona

'Tossudament alçats' proposa una nova actitud, desafiant, al tradicional símbol del ruc
Un vídeo en fa la presentació. Hi apareixen Aznar, Zapatero, Wert, Juan Carlos i a cada sentència inoblidable, el ruc català s'enerva un poc més. Fins que, tip del tot, esdevé 'Tossudament alçat', una reedició catalana del famós 'Cavallino rampante' de la factoria de Maranello, disposat també a competir i guanyar. La imatge, creada pel conegut dissenyador Albert Planas, té totes les característiques per a esdevenir una icona del nou temps que viu Catalunya.
Segons el seu creador: 'L'ase català ha estat un símbol de la tossuderia del nostre poble respecte a la prepotència castellana. Respecte al brau d'Osborne, imponent, superb, testosterònic i amenaçant, el catalanisme adopta la imatge de l'ase com a contrapunt irònic d'una manera radicalment diferent de veure el món.'
'La cosmologia catalana s'ha desmarcat, mitjançant un animal de raça genuïnament catalana, d'una altra cosmologia molt més racial i messiànica. La imatge d'un ase tranquil, contemplatiu i resistent fou la gran paràbola d'una manera pacífica d'enfrontar-nos a la sempiterna agressió cultural castellana', afegeix.
'És just en aquest moment que volem capgirar la imatge del nostrat animaló: aquest, alegre i decidit, emprèn una nova postura, una de molt simbòlica i moderna, la de l'ase encabritat que, parafrasejant Lluís Llach, es mostra 'Tossudament alçat'. Mai més no tornarem a deixar en mans de tercers el nostre destí. Mai més no tornarem a esperar que el futur ens atropelli. Mai més no observarem la realitat sense una actitud enèrgica que ens permeti dirigir la nostra voluntat.'
De moment, el ruc rampant es pot trobar ja en samarretes que es poden adquirir també a la Botiga de VilaWeb.

3 comentaris:

 1. quant veig i sento segons quins "individus" opto per fotren a riure per no plorar, perquè el cert es que en regiren l'estomac... qui els va parir que en son d'ignorants!

  ResponElimina
 2. jajajja..que bo !!
  m'encanta aquest ruc !
  saps que? m'el emporto al facebbok

  salut !!

  ResponElimina
 3. El ruc ja comença a estar fart!! :-DD

  ResponElimina