Article copiat directament d'El singular, si voleu anar-hi en directe, cliqueu a sota:
Catalunya lluita per salvar la seva identitat i la seva llengua després de segles d'imposicions de l'estat espanyol, i el procés sobiranista és un capítol més d'aquest intent del poble català per evitar l'extinció de la seva cultura. És l'opinió del professor nord-americà Noam Chomsky, que es va escoltar en una conferència recent que va tenir lloc a les oficines Google a Cambridge. El lingüista posa el cas català com a exemple de la lluita d'algunes cultures d'Europa per continuar vives tot i "les imposicions dels estats".
En l'acte, un participant va preguntar al lingüista nord-americà fins a quin punt era important l'extinció de llengües al món. En la seva resposta [minut 18 del vídeo; la referència a Catalunya, al minut 28], Chomsky fa una aferrissada defensa de la diversitat lingüística i equipara la mort de les llengües amb l'extinció de les espècies i en culpa, sobretot, l'imperialisme; la determinació dels grans imperis d'esborrar fronteres i annexionar-se territoris contra la seva voluntat.
Chomsky també diu el següent sobre Catalunya i Barcelona: "vaig visitar Barcelona a finals dels 70. No s'hi podia sentir ni una paraula de català. El parlaven en secret perquè, sota la dictadura, que tenia el suport dels Estats Units, estava prohibit. Deu anys més tard, si anaves a Catalunya només senties català. Va reviure".
Ai, en Chomsky! ;-)) M'ha fet recordar la meva profe de llengua... sempre en parlava! Un lingüista de categoria, sense cap mena de dubte... però una mica exagerat, eh? A finals dels 70, gràcies a Déu, el català es parlava amb força naturalitat... Ara bé, a finals dels 60, en àmbits oficials, sí que era una llengua inexistent.
ResponEliminaEn el que sí l'encerta de ple és en aquesta sensació de "pèrdua" per la humanitat cada vegada que desapareix una llengua... I què ho farà aquest desig que tenen els "poderosos" de voler-les aixafar?
Gràcies, Sr. Chomsky, per defensar el dret de totes, totes les llengües a existir!
Jo també penso que aquesta afirmació és exagerada, però qui sap en els cercles que es es devia bellugar, potser no en va sentir ni una paraula. A la Universitat dels 70... cap classe en català, per descomptat, cap conferència, res... només entre les persones en privat.
EliminaPerò el que m'ha agradat que digués és això "Catalunya lluita per salvar la seva identitat i la seva llengua després de segles d'imposicions de l'estat espanyol, i el procés sobiranista és un capítol més d'aquest intent del poble català per evitar l'extinció de la seva cultura. "
Doncs pots comptar que deu ser com dius... Segur que deuria veure això: Ni classes, ni conferències, ni res.
EliminaDe fet, quan jo estudiava a la Universitat (vaig començar el 81 si no recordo malament) i totes les assignatures eren en castellà. Només Dret Polític tenia un grup que el profe ho feia en català i després, evidentment, Dret Civil Català (que era optativa!! imagina!! a la Universitat de Barcelona) que es feia a cinquè amb l'Encarna Roca.