divendres, 31 de gener del 2014

Carles Capdevila, article sobre la llengua...

Sempre plantaré cara

Vaig publicar aquest article a l'ARA, amb el títol Gent normal i problemes reals l'endemà que Mariano Rajoy hagués dit que no era normal parlar català al Senat i que aquest no era un "problema real". El torno a publicar ara i aquí en suport de Raül Agné, que va acceptar respondre les preguntes que calgués en castellà però reclamava el dret a fer-ho també en la nostra llengua als periodistes gironins
Desconfiaré sempre de qui no respecti la meva llengua. Perquè, en fer-ho, demostra que no em respecta a mi, i alhora que no respecta un bé cultural essencial. 
Desconfiaré sempre de qui no trobi normal el seu ús institucional i simbòlic, perquè no troba normal la meva realitat cultural i perquè a sobre es pensa que té dret a decidir què és la normalitat, i curiosament la normalitat és ell, i no jo. 
Desconfiaré sempre de qui digui que el meu problema no és real, perquè em menysté a mi i perquè es creu amb el poder de decidir què és real, i casualment també ho és ell, i no jo. 
Desconfiaré sempre de qui digui que les llengües són per entendre'ns i no per crear problemes i faci servir aquest argument per crear problemes amb les llengües. 
Desconfiaré sempre de qui manipuli realitats deliberadament i gosi acusar llengües perseguides de ser les perseguidores. 
Desconfiaré sempre de qui vegi com a despesa innecessària la promoció de la meva llengua i com a inversió imprescindible la promoció de la seva. 
Desconfiaré sempre de qui vulgui acomplexar-me perquè parlo amb naturalitat la llengua dels meus pares. 
Desconfiaré sempre de qui em negui la llengua, perquè em sento compromès amb els que l'han salvat perquè jo la pugui ensenyar als meus fills. 
I procuraré enfadar-me poc, només el que jo trobi normal i davant d'amenaces que jo consideri reals. I sempre, però sempre, plantaré cara.

3 comentaris:

 1. Aquest article, sortosament ha donat moltes voltes a la xarxa, i molts ja l'havíem llegit. Ha estat un plaer tornar-ho a fer. Ens recorda que no ens hem d'arronsar. I diria que mica en mica, gràcies a aquest article, i molts d'altres, anem en aquesta direcció. Plantar cara als "caradures".
  Fita

  ResponElimina
 2. Gràcies per publicar-l'ho. Encara no l'havia llegit. I tant que hi desconfiaré i també plantaré cara als que no respectin la meva llengua.

  ResponElimina
 3. Jo tampoc l'havia llegit i em sembla perfecte!!

  ResponElimina