dijous, 19 de novembre del 2015

Lluís Bou. El Món (mon.cat)

Canvi de rasant. Anem cap a l'acord independentista i una nova investidura. Junts pel Sí i la CUP estan multiplicant les negociacions per arribar a un acord, i les dues parts asseguren que el clima ha millorat. I a més avui han començat les escenificacions preparatives al Parlament. La CUP ja no posa en el punt de mira Artur Mas, sinó la consecució d'un pacte polític satisfactori, i aquest sembla possible. Els moviments no són fàcils però ja no són impossibles.
Les tres meses negociadores que estan en funcionament entre Junts pel Sí i la CUP estan treballant de forma accelerada. Es van reunir ahir, ho faran avui i ho tornaran a fer demà. Pel que diuen alguns negociadors des d'ahir estan arribant a acords. Treballen sobre la desconnexió, el procés constituent i un pla de xoc contra la pobresa. El malestar que regna en el sobiranisme pesa com una llosa sobre els negociadors i els dóna pressa. Mas participa en les converses quan se celebra el que ells en denominen "un plenari". 
El president Artur Mas sortint del despatx al Parlament
El president Artur Mas sortint del despatx al Parlament   |   JORDI BORRÀS
Un diputat de la CUP, dels considerats colom i partidari ferm de pactar, m'assegura que hi ha possibilitats. "Mentre vegis que hi ha reunions de les meses de negociació, i que aquestes se celebren cada dia, és que anem bé". Un dels màxims col·laboradors de confiança de Mas va en la mateixa línia. "Avui encara no he parlat amb el president, però des de fa algunes hores tenim bons ímputs. Sembla que sí que hi pot haver acord".
En política abans d'un acostament hi ha una preparació del terreny, la construcció d'una pista d'aterratge. I això és el que estan fent. Aquest matí s'ha fet evident al Parlament. Venim d'una investidura fallida, i això implica recompondre peces. El líder parlamentari de la CUP, Antonio Baños, i el de Junts pel Sí, Jordi Turull, han estat intercanviant papers dins l'hemicicle del Parlament. Era per una declaració insitucional, però normalment aquestes negociacions es porten en privat i ho han volgut mostrar a tothom.
La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira
La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira   |   JORDI BORRÀS
Després la CUP ha fet una roda informativa que en realitat s'adreçava al seu electorat, segons reconeixien després alguns diputats. S'ha defensat de les crítiques, ha marcat perfil, però ja no ha parlat de Mas i ha remarcat a les seves bases que seran elles les que ratificaran un possible acord. A la CUP coexisteixen diferents sensibilitats, i estan tenses.

 L'acord inicial no pot trigar gaire dies. La CUP reunirà la setmana vinent les seves assemblees territorials per començar el debat, entre dimarts i dijous. I el dia 29 l'assemblea informativa que havia anunciat aquest partit es pot transformar en una assemblea oberta, per prendre la decisió final. "El nostre funcionament requereix fer les passes, però el que garantim és que el nostre funcionament no endarrerirà l'acord", assenyala un parlamentari cupaire als passadissos de la cambra.
El coordinador de CDC, Josep Rull
El coordinador de CDC, Josep Rull   |   JORDI BORRÀS
El ple del Parlament ha estat desolador, perquè a causa de la situació de provisionalitat del govern ni tan sols s'ha pogut fer sessió de control, però finalment han tornat les bones cares als polítics sobiranistes. Tot al contrari, als de l'unionisme.

3 comentaris: