divendres, 1 de maig del 2015

Catalunya, nou lletres... com Llibertat!

Estem molt contents de rebre també la participació de tuitaires. En @JordiPauls9 ens envia un breu però molt interessant assaig que val la pena llegir.


Catalunya, sinònim de llibertat, consciència humanista, esforç i amb voluntat irrenunciable a ser lliure.

El Poble català, amb figures de gran vàlua universal i de reconeixement a tot el món per les seves aportacions, també en la actualitat, sap que el respecte és la base, el fonament per la convivència entre persones perquè en la seva configuració originària i atàvica s'ha construït en la llibertat, en la diversitat, en la barreja de persones i cultures.


La força i la convicció d'aquesta gent catalana que se sap d'orígen lliure i que és hereva d'una consciència fonda de pertanyer, des del seu naixement, a un país lliure i Sobirà.
Sobirà: en llatí, princeps, en contraposició i de rang moral superior, doncs, a regne com a país conquerit o dominat.

Segons ens recorda Pella i Forgas, el principat (principatus) és una autoritat o un govern entre gent lliure, mentre que el regne és un govern entre gent sotmesa. El príncep és el primer poder en qui deleguen tots els qui de dret són lliures. Mentre Aragó, Mallorca i València són conquestes i, per tant, regnes.

Catalunya no va sorgir d'una conquesta, sino d'un procés d'independència dels seus antics comtats, que de forma lliure i pactada, van reconèixer tots com a primer (príncep) però entre iguals el de Bacelona (Primum inter pares), o sigui el principat o principal entre tots ells.

Els catalans sóm independents de facto d'ençà de l'any 988.

Com sabem això i ho portem a l'ADN… Érem, sóm i serem hereus d'aquest anhèl, d'aquesta part nostra, la llibertat, que ens va ser arrebassada a la força de foc i mort, sotmesos i ocupats per les forçes militars castellanes durant més de 300 anys i que encara perduren en els nostres dies. Però nosaltres, avui, com a hereus que sóm dels nostres avantpassats, que com ells en són dels seus, amb treball, constància i tenacitat no pararem fins a tornar a ser lliures, com no hauriem d'haver-ho deixat de ser mai, o morirem en la lluita sabent que seran els nostres fills, els nostres hereus, qui ho aconseguiran.

Visca Catalunya Lliure !!!!


Jordi Paüls Bosch
Doc. hist. Via: Xavier Escura

9 comentaris:

 1. Gràcies pel teu apunt històric. Estic orgullosa de ser del Principat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Consol, em sembla una informació bàsica per entendre d'on venim i com hem nascut, això ens fa més forts i conscients del què sóm. Gràcies.

   Elimina
 2. Moltíssimes gràcies, JORDI, per la teva participació (que esperem que no sigui l'última) per un text tan clar i ben explicat ;-) Com ha dit la CONSOL, jo també estic orgullosa de ser del Principat! :-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a tu Assumpta… Tot es culpa teva…! Sóc més de textos curts, piulades i poemets, però aques m'ha vingut de gust de fer-lo, bàsicament pq em sembla un aspecte molt amagat i bastan desconegut i fer-ho saber em sembla primordial per ser més forts. Tot i que el mèrit és d'en Xavier Escura q és qui ha fet el treball. Gràcies.

   Elimina
  2. Jo tan sols et vaig animar una miqueta... i tu ens has regalat una magnífica participació :-))

   Elimina
 3. Com s'entenen les coses quan s'expliquen bé. Gràcies, Jordi

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Carles, si és útil ja em dono per satisfet. Gràcies…!

   Elimina
 4. Molt ben explicat... Jo també estic orgullosa de ser d'aquí... Molt

  Gràcies, Jordi!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Carme, coneixer la nostra història és coneixer els nostres orígens i ens farà estar ben orgullosos i mes forts del sóm. Gràcies.

   Elimina