dilluns, 2 de febrer del 2015

Una Constitució per a la República de Catalunya


El jutge Santiago Vidal i el professor de Ciències Polítiques Oriol Vidal-Aparicio van presentar dissabte passat, 31 de gener, a l'Ateneu Barcelonés, les seves propostes de Constitució catalana. També s'ha donat a conèixer una tercera proposta realitzada per Juristes per la Independència, encapçalat per Sebastià Sardiné.

Santiago Vidal

Oriol Vidal-Aparicio

Sebastià Sardiné

Aquests tres textos no tenen cap valor jurídic però sí que en tenen molt de simbòlic, ja que són "propostes de treball" que es presenten a la societat perquè ens les puguem llegir i opinar i així, com aquell qui diu, anar avançant feina.

De moment, els tres textos han estat publicats en una web interactiva, o sigui, que permet deixar opinions, fer "esmenes", ja que es tracta justament de saber què n'opinem els catalans, quins són els punts en els que estem més d'acord, quines coses canviaríem, etc. Si les voleu llegir i/o participar, la web és aquesta:


Informar-vos també de que corren per la xarxa alguns altres textos "d'autor desconegut" -i que no sé si són per despistar, per fer broma, o algú pretén que ens els prenguem seriosament, tot i que no ho sembla- que ahir van causar certa confusió entre alguns usuaris de la xarxa. Els tres textos presentats amb ànim de treball són els que hi ha a l'enllaç i prou.

7 comentaris:

 1. Aquesta és una bona feina, la d'ells i també la nostra de participar-hi. S'ha de pensar molt bé, per descomptat, abans de dir qualsevol cosa.

  Gràcies, Assumpta!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Encara les he de llegir però, pel que he sentit, de la del Jutge Vidal ja hi ha una cosa que he de reconèixer que no m'agrada gens ni mica i és la prohibició constitucional de les majories absolutes... Una cosa és que pensem que, democràticament, no són gaire bones en quant als seus efectes, però és indubtable que, com a respecte a la voluntat del poble, em sembla terrible una norma així. I si la gent vota massivament a un partit? Doncs aquest partit tindrà tot el dret del món a governar en solitari perquè així ho haurà volgut el poble.
   El que hem d'esperar i confiar és que, en un cas així, aquest partit guanyador mantingués sempre un tarannà dialogant, etc. però això ja és cosa de "bones pràctiques"...

   La limitació de mandats, en canvi, si que em sembla, en principi, una bona idea...

   Però bé, vull llegir-les les tres :-))

   (Assumpta)

   Elimina
 2. És molt meritoria la feinada que han fet el jutge Vidal i els seus col·laboradors.
  Un altre català per posar a la llista dels il·lustres que treballen per la nostra propera República.
  El cas del jutge Vidal és molt meritori, ja que s'hi juga la feina.

  ResponElimina
 3. Certament, tothom que gosa a dir alguna cosa en favor d'una possible independència de Catalunya té la represàlia de l'Estat central gairebé segura... Són així de demòcrates...pffff

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sóc l'Assumpta des d'un ordinador que no és meu

   Elimina
 4. Només precisar que la proposta de l'equip del professor Oriol Vidal-Aparicio es troba en un web diferent, a www.constitucio.cat

  Pere Martí

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola, Pere!!

   Certament, amb l'enllaç que tu dius s'hi va directament, però amb l'enllaç que vàrem posar nosaltres, a la primera pàgina, a dalt, hi ha aquestes opcions:

   Inici
   Articulat
   Constitucions anteriors
   Altres propostes

   Doncs clicant a ALTRES PROPOSTES, la segona és justament la del professor Vidal-Aparicio :-))

   En tot cas, moltíssimes gràcies per la teva col·laboració ja que, tot s'ha de dir, allí, a "ALTRES PROPOSTES" no posa el nom d'Oriol Vidal-Aparicio i potser algú no la sabria trobar. Tal com ho poses tu és automàtic ;-))

   Elimina